Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
3 + 3 =

Oudedagsreserve of de FOR

Een ondernemer (eenmanszaak, VOF of maatschap) mag pensioen binnen zijn eigen bedrijf opbouwen. Het voordeel van de fiscale oudedagsreserve is, dat u wel een aftrekpost krijgt van maximaal zo'n € 8.000 en deze niet hoeft te betalen. 

De voorwaarden:

  • u moet voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur);
  • u bent nog geen 65 jaar;
  • u maakt winst.

U mag maximaal 9,8% van de winst in een kalenderjaar toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve. In 2015 is het maximum verlaagd  € 8.631.

Berekening FOR of niet

Berekening voordeel doteren aan FOR en voor- of nadeel jaarlijks afstorten FOR-dotatie. Een FOR-dotatie kan een gunstige invloed hebben op: de inkomensafhankelijke arbeidskorting, de inkomensafhankelijke algemene heffingskorting, de premie Zvw en op uw toeslagen. Wij kunnen voor u een berekening maken van de voordelen en nadelen van de FOR. Een berekening kost 299 euro. U kunt hier uw offerte aanvragen.

Wijziging in 2016

In 2016 wordt de pensioenopbouw voor ondernemers (met een verplicht bedrijfspensioenfonds) aangepast. Er zal een maximale opbouw gaan gelden van ruim 2 procent van het pensioengevende salaris. De winst van 3 jaar ervoor wordt als grondslag gehanteerd, derhalve de winst uit 2012. Deze nieuwe wet moet nog wel geaccepteerd worden.


De toevoeging aan de fiscale ouderdagsreserve van maximaal 11.811 euro moet u verminderen met de extern betaalde pensioenpremie.

meer informatie over Oudedagsreserve of de FOR

Samengevat:

>
>
>
>
>