Starter? Offerte van meedenkende accountant?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-01-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Startersaftrek 2020

Als u een eenmanszaak, VOF of maatschap begint en minimaal 1.225 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt, heeft u de eerste drie jaren van uw ondernemerschap recht op een extra aftrekpost, boven uw reguliere zelfstandigenaftrek. In totaal heeft u dus de eerste jaren van uw echte ondernemerschap recht op een aftrekpost van bijna € 10.000 (zelfstandigenaftrek en startersaftrek).

Algemeen

De startersaftrek en zelfstandigenaftrek vormen een onderdeel van de ondernemersaftrek (artikel 3.74). Als een ondernemer hiervan wil profiteren, moet hij aan een tweetal voorwaarden voldoen. Deze zijn:

  • het urencriterium, zijnde 1.225 uur op jaarbasis; en
  • minimaal 50% van zijn of haar werkzame tijd aan de onderneming besteden, deze eis geldt niet voor startende ondernemers gedurende de eerste 5 jaar.

Wat is uw voordeel?

De startersaftrek in 2018 - 2020 bedraagt  € 2.123. 
Deze aftrek mag u de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap maximaal 3 keer toepassen.

De startersaftrek en zelfstandigenaftrek voert u op als aftrekposten in uw admininistratie. Hou er wel rekening mee dat tarieven en bedragen regelmatig veranderen. Wilt u zeker weten dat u geen aftrekposten vergeet en de juiste bedragen opvoert, gebruik dan een online boekhoudprogramma. Deze pakketten vinden wij geschikt:

 

Voorwaarden startersaftrek 

  1. U moet minimaal in het jaar 1.225 uur aan uw onderneming hebben besteed.
  2. U heeft de afgelopen 5 jaar minimaal 1 bedrijf gehad.
  3. U heeft de afgelopen 5 jaar niet vaker dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Adviesgesprek als starter?

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ook als u deels arbeidsongeschikt bent, kunt u bij het starten van uw zaak een beroep doen op de startersaftrek. Hiervoor komt u in aanmerking als u:

  • Ondernemer bent;
  • Recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering; 
  • Voldoet aan het afwijkende urencriterium: 800 in plaats van 1.225 uur.

Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000. De aftrek kan in geen geval hoger zijn dan de winst.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte