Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
3 + 6 =

Voordeel verlaging overdrachtsbelasting voor ondernemers en DGA's

Sinds enkele jaren (voor de liefhebber 2011)  bedraagt de overdrachtsbelasting op woningen 2%. De regeling geldt voor particulieren, maar ook ondernemers en DGA's kunnen een voordeel behalen. In dit artikel een toelichting.

De regeling

De verlaging van de overdrachtsbelasting tot 2% geldt alleen voor huizen bewoond door particulieren. Voor bedrijfshallen en kantoren blijft het tarief dus 6%. Het maakt echter niet uit welke particulier er in de woning woont, de koper mag de woning ook verhuren aan een andere particulier. Als bij de woning een garage of kleine bedrijfshal hoort, geldt het lagere tarief ook hiervoor. Voor losse garageboxen geldt het tarief echter niet.

Woningen die bestemd zijn voor bewoning door particulieren vallen dus onder de regeling. Dit geldt dus ook voor (sommige) recreatiewoningen en woon- / winkel- of woon- / werkpanden. Als het pand voor 90% of meer voor particuliere bewoning bestemd is of kan zijn, dan geldt de 2% overdrachtsbelasting voor het gehele pand.

Belastingvoordeel ondernemers en DGA's

Behoort er een woon- / winkelpand tot uw bedrijf of is het woon- / winkelpand eigendom van uw B.V., dan kunt u overwegen om het woongedeelte aan u in privé te verkopen. De huur is dan niet meer belast met inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting, maar wordt belast in box 3. Gezien de lagere prijzen van onroerende zaken en de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, kan dit best voordelig zijn. Binnen mijn klantenkring kijken veel ondernemers naar de mogelijkheden om hun onroerend goed in privé onder te brengen. Laat u wel adviseren door een fiscaal jurist / belastingadviseur.


meer informatie over Voordeel verlaging overdrachtsbelasting voor ondernemers en DGA's

Samengevat:

>
>
>
>