Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
5 + 10 =

Onkostenvergoeding

De werkgever kan een vaste onkostenvergoeding aan zijn werknemer betalen, onder de werkkostenregeling kan dit ook (wel bewerkelijk). Hieraan zijn wel voorwaarden verboden, deze zijn:

  1. De werkgever moet deze vergoeding regelmatig controleren middels bonnen en er moet een specificatie bij de loonadministratie worden bewaard.
  2. Er moet een specificatie van de onkostenvergoeding worden opgesteld.

De administratieve rompslomp is behoorlijk en de Belastingdienst zal bij een boekenonderzoek altijd dit onderdeel controleren. Onder de werkkostenregeling (verplicht in 2015)  wordt het eenvoudiger en minder gunstig, de werkgever mag 1,2% (cijfer 2015) van het fiscale loon onbelast aan zijn werknemer betalen. Er geldt nog wel een gebruikelijkheidstoets, de vergoeding mag dus niet erg ongebruikelijk zijn.

Belastingtip boekenonderzoek onkostenvergoeding

De meeste boekenonderzoeken in 2015 en 2016 hebben betrekking op de loonbelasting. De reden hiervoor is dat dergelijke onderzoeken eenvoudig en snel kunnen plaatsvinden en relatief hoge correcties opleveren. Bij een boekenonderzoek vormt de kostenvergoeding een vast onderdeel. Zorg ervoor dat u een specificatie van de onkostenvergoeding in uw dossier aanwezig hebt. Daarnaast moet u uw werknemers regelmatig (zeg eens per 6 maanden) vragen om de bonnen te bewaren, zo kunt u de omvang van de onkostenvergoeding controleren.

Werkkostenregeling 2015 (verplicht)

In 2011 is de nieuwe werkkostenregeling ingevoerd. Sinds 2015 is de werkkostenregeling verplicht en komen zo'n 30-tal vergoedingen te vervallen. Het wordt vanaf dat moment eenvoudiger, edoch meestal niet voordeliger. Meer informatie kunt u hier raadplegen.


Download

Voor een specificatie van de onkostenvergoeding kunt u hier kijken

meer informatie over Onkostenvergoeding

Samengevat:

>
>
>
>