Advies bij uw aangifte?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Hypotheekrente correctie bij partner

Jan en Truus zijn getrouwd en doen samen aangifte inkomstenbelasting (fiscaal partner). Jan trekt 58% van de hypotheekrente af en Truus 42%. De aanslag van Jan wordt definitief opgelegd en vervolgens wordt de aangifte van Truus (voor de aftrek van hypotheekrente) gecorrigeerd. Mag dit?

  • Ja, volgens alle rechters in Nederland is dit toegestaan !

 Hypotheekrente bij Partner

Bij de Hoge Raad kwam de volgende zaak aan de orde;

  • Twee fiscale partners doen aangifte voor de inkomstenbelasting
  • Op de eigen woning is een lening gevestigd van € 270.000 tegen een rente van 9%.
  • De lening betreft een zogenaamde familiebank lening, dus een lening van de ouders
  • De man trekt 58% van de hypotheekrente af en de vrouw 42%
  • De aanslag inkomstenbelasting bij de man wordt definitief opgelegd
  • De aangifte inkomstenbelasting van de vrouw wordt niet geaccepteerd

De Hoge Raad (en alle rechters die hieraan voorafgaand naar de zaak keken) zijn het eens met het standpunt van de Belastingdienst.  De hypotheekrente bij de vrouw mag worden gecorrigeerd.

De vrouw begint een beroepsprocedure, maar het Gerechtshof Den Haagwijst haar hoger beroep af. De vrouw probeert daarna haar geluk bij de Hoge Raad. De vrouw stelt dat haar man de woning heeft gekocht en de lening heeft afgesloten. Enkel fiscaal wordt de hypotheekrente verdeeld op grond van de partnerregeling (artikel 2.17 lid 2 en 5 en artikel 3.110 Wet IB). Ook de Hoge Raad geeft de vrouw ongelijk.  De Belastingdienst mag dit corrigeren, dit volgt ook uit de wettekst en de parlementaire geschiedenis.

Rente familiebank

In deze procedure bij de Hoge Raad in juni 2020 (ECLI:NL:HR:2020:1111) wordt in 2015 gerekend met 9% rente voor een lening met een rentevast periode van 15 jaar (geen zekerheden). De rente wordt door de inspecteur (en de rechters) vastgesteld op 4,5%.

Bron hypotheekrente correctie bij partners

Hoge Raad d.d. 26 juni 2020 ECLI:NL:HR:2020:1111

Gerechtshof Den Haag d.d. 6 augustus 2019 ECLI:NL:GHDHA:2019:2213

Rechtbank Den Haag d.d. 4 september 2018 ECLI:NL:RBDHA:2018:10443


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte