Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 0 =

Spaarhypotheek cashen

Een spaarpolis die uitkeert, kan soms belastingvrij worden gebruikt als extra pensioen of spaarpotje.

Spaarhypotheek en belastingvrije opname

Stel, u heeft een hypotheek op uw eigen woning van € 300.000. De hypotheek is in 1992 afgesloten en sinds 1992 moet u premie betalen voor uw spaarpolis. De polis keert in 2017 uit en in 2020 gaat u met pensioen. U wilt het geld (de spaarpolis) eigenlijk wel gebruiken als extra spaargeld of inkomen om iets eerder met pensioen te kunnen. 

De bank kan eisen dat het geld moet worden gebruikt als aflossing voor de hypotheek. Als de bank instemt met het (belastingvrij) uitkeren van de spaarpolis op uw spaarrekening, kan de hypotheek worden omgezet in een aflossingsvrije hypotheek.

De rente op de hypotheek ad € 300.000 blijft gewoon aftrekbaar tot 2031, daarna is de rente niet meer aftrekbaar. Als de spaarpolis is omgezet in een zogenaamde "kapitaalverzekering eigen woning", is de rente over dit deel niet meer aftrekbaar.

Belastingtip

Laat uw spaarpolis belastingvrij op een aparte bankrekening storten. Aflossen op de hypotheek en daarna weer opnemen kan problemen veroorzaken (rente niet meer aftrekbaar).

Spaar- of levenpolis van vóór 1999

Een "oude spaar- of levenhypotheek" van vóór 15 september 1999 die niet is omgezet, kan belastingvrij worden overgemaakt op uw spaarrekening. De hypotheek blijft in stand en de volledige rente blijft aftrekbaar. Als u voor deze keuze gaat, neem dan 3 maanden vóór de expiratie contact op met uw bank.


>
>
>
>