Belastingplan 2013 en woning

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingplan 2013 en woning

Vanaf 2013 moeten nieuwe leningen volledig worden afgelost in 30 jaar, dit loopt meestal via een annuïteit. Als u hieraan niet voldoet, dan is de hypotheekrente niet meer volledig aftrekbaar. Voor bestaande hypotheken en leningen zal er niks veranderen.

Starters woningmarkt in 2013

Hypotheekrente blijft gewoon aftrekbaar, voorwaarde is echter wel dat de hypotheek in 30 jaar via een gelijke dalende lijn (annuïteit of lineair) wordt afgelost. Als de hypotheek aflossingvrij is, zal op termijn (na 1 jaar en daarna) de hypotheekrente niet meer aftrekbaar zijn. In 2018 mag de hypotheek niet hoger zijn dan waarde van de woning. De aan de hypotheek gekoppelde spaarprodukten of verzekeringsprodukten worden belast in box 3 en zijn niet langer vrijgesteld.

Bestaande hypotheken onder belastingplan 2013

Bestaande hypotheken worden verder niet behandeld in het belastingplan 2013. De bestaande hypotheken blijven dus gewoon aftrekbaar. Als u een hypotheek zou vernieuwen of oversluiten, moet u goed opletten. Als er geen extra bedrag wordt geleend, dan zal er verder niets veranderen. Als de hypotheek wordt verhoogd (bijvoorbeeld bij oversluiten of een verbouwing), dan moet het extra bedrag in maximaal 30 jaar worden afgelost.

Verhuizen na 2013

Als u zou verhuizen en dus uw woning zou verkopen, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand, mits de hoogte van de hypotheek gelijk blijft resp. niet stijgt. Als de hypotheek hoger wordt, dan geldt voor de verhoging het nieuwe regime, derhalve verplicht aflossen in 30 jaar. De dubbele hypotheekrenteaftrek voor de te koop staande woning en de nieuwe woning blijft gewoon in stand, de termijn voor 3 jaar wordt verlaagd tot 2 jaar.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte