Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
9 + 2 =

Tijdelijke verhuur eigen woning

Als een eigen woning tijdelijk wordt verhuurd, dan blijft de woning in box 1 vallen. De werkelijke huuropbrengst is voor 70% belast en kosten zijn niet aftrekbaar. De hypotheekrente blijft wel aftrekbaar.

De tijdelijke verhuur is geen vervreemding voor de bijleenregeling. Het moet dan echter wel gaan om tijdelijke verhuur waarbij de eigenaar na verhuur weer in de woning gaat wonen.

Tijdelijke verhuur te koop staande woning

Een tijdelijk verhuurde voormalige eigen woning die te koop staat blijft niet in box 1 vallen. Een dergelijke woning verhuist bij tijdelijke verhuur naar box 3. Na beëindiging van de tijdelijke verhuur kan het zijn dat de woning weer terug kan naar box 1. Zie hiervoor het artikel over twee eigen woningen.

Opmerking

Leg de verhuur goed vast en bepaal uitdrukkelijk dat de verhuur tijdelijk is. Benoem ook de reden van tijdelijke verhuur en de einddatum. Neem hierin ook op dat de eigenaar de woning weer nodig heeft voor zelfbewoning. De huurder kan anders met een beroep op huurbescherming in de woning blijven. In voorkomende gevallen is het verstandig bij de gemeente een leegstandvergunning te vragen, dit voorkomt problemen inzake de huurwet.

Overleg de verhuur met uw bank, sommige hypotheken staan verhuur niet toe.

Download

Voorbeeld huurovereenkomst.


meer informatie over Tijdelijke verhuur eigen woning

Samengevat:

>
>
>
>