Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
5 + 3 =

Fiscale voorziening vakantiedagen

Een veel vergeten voorziening is de voorziening voor de vakantiedagen. Het is gebruikelijk dat per jaar een tijdsevenredig deel van het vakantiegeld gepassiveerd wordt. De vakantiedagen worden echter vaak niet meegenomen. Indien de vakantiedagen in de toekomst nog kunnen worden opgenomen of worden uitbetaald, is een voorziening toegestaan. De voorziening is in overeenstemming met goed koopmansgebruik en de kosten hangen samen met een arbeidsprestatie uit het verleden.

De kosten van vakantiedagen moeten worden toegerekend aan de periode waarin de arbeid is verricht gedurende welke het recht op vakantie is opgebouwd. Het is gebruikelijk dat per jaarultimo een tijdsevenredig deel van het vakantiegeld wordt gepassiveerd. Het is minder gebruikelijk ook te passiveren voor de eventuele achterstand in de opname van vakantiedagen.

Vakantiedagen DGA

Ook voor vakantiedagen van een DGA kan een voorziening worden gevormd. Laat u bij discussie hierover niet misleiden door een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag op 7 juni 2005. In deze uitspraak ging het vormen van een voorziening niet goed voor de DGA. De oorzaak was echter dat de directeur de vakantiedagen niet aannemelijk kon maken en dus onvoldoende heeft bewezen.

Opletten

Vakantiedagen verjaren na 5 jaar. Dit zal de voorziening altijd in tijd beperken.


meer informatie over Fiscale voorziening vakantiedagen

Samengevat:

>
>
>
>
>