Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
14-05-2012
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Voornaam en achternaam *
Bedrijfsnaam
Uw woonplaats
Telefoon *

Fiscale voorziening groot onderhoud

Sinds 2007 kunt u op gebouwen minder afschrijven. Bij nieuwe gebouwen wordt na 10 jaar de bodemwaarde al bereikt, waardoor afschrijving - met name bij beleggingspanden - al snel wordt beperkt. Een alternatief om naar te kijken is de voorziening.
Bij groot onderhoud mag een onderhoudsvoorziening (of kostenegalisatiereserve) worden gevormd. Hierbij wordt jaarlijks ten laste van de winst een dotatie gedaan. Dit geldt ook voor slijtage aan bepaalde onderdelen aan een gebouw. U kunt hierbij denken aan onderdelen die eens in de 15 of 20 jaar moeten worden vervangen, zoals een pui of een lift.

Afschrijving gebouwen

Op gebouwen mag slechts worden afgeschreven tot de bodemwaarde. Voor beleggingspanden (voor 70% of meer aan derden ter beschikking gesteld) is de bodemwaarde 100% van de WOZ-waarde. Bij andere gebouwen is de bodemwaarde 50% van de WOZ-waarde.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

>
>
>
>
>