Matiging verzuimboete late aangifte

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Matiging verzuimboete late aangifte

U moet uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting tijdig indienen. Doet u dit niet, dan krijgt u zomaar een boete van € 2.500. Dit komt door een nieuw boetebesluit dat in voorkomende gevallen extreem kan uitwerken. Het Gerechtshof heeft nu bepaald dat de boete soms fors moet worden verminderd.

Uitspraak gerechtshof over lagere verzuimboete

De Vries B.V. (fictieve naam) had de aangifte vennootschapsbelasting te laat ingediend. De Belastingdienst heeft de aangifte in behandeling genomen en heeft een boete opgelegd van € 2.460, dit vanwege het te laat indienen van de aangifte. Het gerechtshof in Den Bosch heeft op 22 juni 2012 bepaald dat een boete van € 2.460 niet passend en geboden is. De boete moest worden verminderd tot € 500. De rechter heeft eens kritisch naar het BBBB gekeken (Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst).

De rechter heeft vastgesteld dat de inspecteur zelfstandig moet beoordelen of een opgelegde boete (en natuurlijk de omvang) niet in strijd is met de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur en de overige rechtsbeginselen (zoals proportionaliteit). Doet de inspecteur dit niet, dan zal de rechter dit wel voor hem doen. Een boete moet redelijk, passend en geboden zijn. In deze casus was de rechter van mening dat de boete belachelijk hoog was. De Vries B.V. is gestart in 2009 en over 2009 is een verlies geleden. De aangifte is één week te laat ingediend en daarna heeft de heer De Vries contact gelegd met een fiscaal jurist om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Verzuimboete niet zomaar opleggen

De inspecteur mag niet zomaar een extreme boete van bijna € 2.500 opleggen als de aangifte te laat wordt ingediend.

Bron: Gerechtshof Den Bosch d.d. 22 juni 2012 met rolnummer 11/00751.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte