Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte al vanaf € 75. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
16-09-2020
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

10 Belastingtips voor uw aangifte

In dit artikel 10 praktische belastingtips waarmee u geld kunt besparen. Dit betreft de aftrekposten voor de aangifte inkomstenbelasting2019.

1. Leen van familie

Lenen van je ouders of familie is voordelig. De lener krijgt een redelijk rendement op zijn geld (huidige spaarrente is 1% en voor een lening kan 5% worden gerekend) en voor de ontvanger is dit meestal voordeliger. Als het geld voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning wordt gebruikt, is de rente aftrekbaar (bij de ontvanger onbelast). Indien het geld wordt gebruikt voor de aflossing van een studieschuld of persoonlijke lening, is de te betalen rente vaak lager edoch niet aftrekbaar.

2. Forfait woning lager

Als u een deel van het jaar uw woning als eigen woning gebruikt (bijvoorbeeld doordat u er net bent gaan wonen), hoeft u ook maar over dat deel van het jaar het eigenwoningforfait in uw aangifte aan te geven. Voor 2014 is het forfait dat u moet gebruiken de WOZ-waarde per 1 januari 2013. U moet 0,55% van de waarde als forfait aangeven. Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde (bij uw gemeente binnen 6 weken na de beschikking) als deze te hoog is vastgesteld.

3. Twee eigen woningen

Als u twee huizen hebt waarvan er 1 in de verkoop staat, hoeft u maar over 1 eigen woning het eigenwoningforfait aan te geven. Als de te koop staande woning leeg staat, is gedurende het eerste jaar en de twee daaropvolgende jaren de hypotheekrente voor beide woningen aftrekbaar.

4. Hypotheek aflossen

Als u een lage hypotheekschuld hebt, zeg zo'n € 40.000, kan het aantrekkelijk zijn om deze af te lossen. U hoeft namelijk geen eigenwoningforfait aan te geven als er geen hypotheek op de eigen woning rust. U kunt hiermee simpel enkele honderden euro's besparen.

5. Lijfrente

Als u in uw aangifte inkomstenbelasting 2015 een lijfrente wilt aftrekken, had u de premie vóór 31 december 2015 moeten betalen (dit was altijd 1 april van het jaar erop). Het afkopen van uw bestaande lijfrente is zelden voordelig, het is soms beter om de lijfrente premievrij te maken. Als u een pensioentekort heeft, kunt u wellicht via een lijfrente dit gat opvullen. Hoeveel u mag storten zal afhangen van uw jaarruimte, overleg dit met uw fiscalist of verzekeringsadviseur.  U kunt enkel een pensioengat van de laatste 6 tot 7 jaar herstellen, oudere gaten in uw pensioen zijn via een lijfrente niet te herstellen.

Bij een inkomen van ongeveer 40.000 euro is het fiscaal verstandig om over een extra pensioen na te denken.

6. Uitstel belastingen

In het verleden is er wel eens gespaard bij de Belastingdienst. De rente bij de Belastingdienst was hoger dan bij de bank. Op dit moment is het voordeliger om bij een recht op teruggave een voorlopige teruggave te vragen.

7. Fiscaal partner

Als u samenwoont of getrouwd bent, kunt u schuiven met aftrekposten en sommige inkomsten. Via het belastingprogramma van de Belastingdienst (gratis) kunt u eenvoudig schuiven met deze posten. De woning gaat meestal naar de partner met het hoogste inkomen en vermogen naar degene met het laagste inkomen.

8. Aftrekbare kosten

Bepaalde kosten zijn in uw aangifte inkomstenbelasting 2015 nog steeds aftrekbaar, de regelingen in 2015 zijn ongeveer gelijk aan 2014. De belangrijkste aftrekposten zijn: hypotheekrente eigen woning, alimentatie, ziektekosten, giften, studiekosten en bijdragen aan kinderen die geen studiefinanciering ontvangen.

9. Studiekosten

Studiekosten zijn aftrekbaar boven een drempel van € 250). U kunt de studiekosten van uzelf en uw partner in aftrek brengen mits de opleiding betrekking heeft op een (toekomstig) beroep. Maximaal is € 15.000 per jaar aftrekbaar. De volgende kosten zijn aftrekbaar: boeken, literatuur, computer (3 jaar), etc. Reiskosten en kosten voor een studeerkamer zijn niet aftrekbaar.

10. Box 3

Niet alle vermogensbestanddelen in box 3 moet u opgeven aan de Belastingdienst. Uw auto, kunstwerken etc. zijn vrijgesteld in box 3. Het is meestal verstandig om (belasting) schulden voor 1 januari 2016 te betalen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte