Geld lenen van ouders

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
12-08-2011
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Geld lenen van ouders

Woning voor kinderen

Als een kind een woning wil kopen, is het niet altijd mogelijk om bij een bank dit geld te lenen. Als de ouders wel over geld beschikken of een overwaarde op hun woning hebben, is het wellicht mogelijk om geld van de ouders te lenen. Voor de Belastingdienst maakt dit geen verschil, lenen is lenen. Als de ouders hun kind willen helpen, kan dit relatief eenvoudig. Hoe werkt het?

  1. De ouders stellen zich borg voor de hypotheek van hun kind.
  2. De ouders lenen spaargeld aan hun kind.
  3. De ouders lenen een bedrag bij de bank en lenen dit weer uit aan hun kinderen.
  4. U schenkt een bedrag aan uw kinderen.
  5. Het kind leent een deel van de hypotheek bij een bank en de rest bij zijn of haar ouders.
  6. Een combinatie van bovenstaande.

Wat is van belang?

U moet zakelijk handelen met uw kind, stel dus een leningsovereenkomst met positieve negatieve hypotheekverklaring op. Voor de ouders kan dit ook aantrekkelijk zijn, omdat hun spaargeld bij de bank maar 2% rendement zal opleveren en bij hun kind eenvoudig 5%. De rente is voor het kind aftrekbaar en bij de ouders onbelast. Eventueel kunnen de ouders jaarlijks € 4.000 belastingvrij aan hun kind schenken, zodat ze het kind iets ontlasten.

Belastingtips

  1. Reken ook afsluitprovisie: dit is bij de ouders onbelast en bij het kind aftrekbaar. Eventueel kunt u dit bedrag belastingvrij schenken aan uw kind.
  2. Kijk eens of uw kind gebruik kan maken van de koopsubsidieregeling.


Downloads

Voorbeeld leningsovereenkomst ouders met kinderen

Positieve negatieve hypotheekverklaring

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte