Eindejaarstips 2011 voor de DGA en werknemer

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
18-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindejaarstips 2011 voor de DGA en werknemer 

Hieronder diverse eindejaarstips voor de DGA. Kort en bondig, zoals u van ons mag verwachten. Heeft u vragen, stuur deze dan gratis naar ons team van deskundigen.

 1. Investeren: meestal is investeren in 2011 slimmer dan in 2012 (tenzij innovatieve investering). Een investering in 2011 kunt u voor 50% afschrijven, dit drukt uw winst direct. Wellicht krijgt u ook nog investeringsaftrek.
 2. Werkkostenregeling: de belangrijkste tip is wel dat u eens kijkt of de werkkostenregeling voor u aantrekkelijk is. Van deze regeling wordt nog te weinig gebruik gemaakt. Vanaf 2014 moet u over naar deze regeling en komen diverse onkostenvergoedingen te vervallen.
 3. BTW aangifte: in de laatste BTW aangifte moet u de correctie posten verwerken, de belangrijkste is de auto van de zaak. De regelgeving is in 2011 aangepast, overleg dit met uw fiscaal jurist.
 4. Levensloopregeling: deze regeling wordt in 2012 afgeschaft. Mensen met een bestaande levensloopregeling waar al geld op is gestort (minimaal € 3.000) kunnen nog deelnemen in 2012. Stort nog in 2011. Als u gebruik maakt van de levensloopregeling, mag u geen gebruik maken van de spaarloonregeling.
 5. Auto van de zaak: koop een zuinige auto van de zaak voor 1 juli 2012, de regeling wordt daarna minder gunstig.
 6. Krediet: maak gebruik van een slimmere wijze om krediet te krijgen, er zijn 2 regelingen, namelijk de Garantie ondernemingsfinanciering (vanaf 1.500.00 euro financiering) en het besluit Borgstelling MKB kredieten (elke financiering tot 1.500.000 euro financiering). De regeling wordt in 2012 voortgezet. Via deze regeling stelt de overheid zich borg, hierdoor is de bank eerder bereid om een financiering te verstrekken. Banken maken nog te weinig gebruik van de regeling.
 7. Spaarloonregeling: komt per 2012 te vervallen, bouw nog even spaarloon op in 2011. U kunt dit heel snel regelen als u met uw werkgever in overleg gaat.
 8. Vitaliteitspakket: deze regeling wordt in 2013 ingevoerd, hierdoor komen diverse andere regelingen in 2012 te vervallen. Dit zijn: arbeidskorting voor ouderen, de spaarloonregeling en de levensloopregeling. De doorwerkbonus komt in 2013 te vervallen. De nieuwe werkbonus - voor mensen van 62 jaar en ouder - komt er in 2013, deze bedraagt € 3.000. Onder de nieuwe vitaliteitsregeling mag u jaarlijks € 5.000 inleggen, dit bedrag is aftrekbaar in box 1. Maximaal mag u € 20.000 opbouwen.
 9. DGA loon: normaal moet u € 41.000 aan salaris genieten, of het loon van de meestverdienende werknemer die geen aandelen in uw bedrijf heeft. Soms mag u het salaris lager vaststellen. Dit is lastig, maar onze partners kunnen dit met de Belastingdienst afstemmen. Stel gratis uw vraag onderaan dit artikel.
 10. Dividend: dividend uitkeren is voordeliger dan salaris uitkeren, tenminste meestal. Bekijk dus elk jaar of u het salaris kunt of mag verlagen. Een nadelig effect van het verlagen van het salaris is, dat u minder pensioen mag opbouwen. Wellicht kunt u het salaris verlagen omdat u minder bent gaan werken, uw onderneming krimpt of gewoonweg slecht draait, of als er voor uw functie in de markt lagere salarissen worden betaald.
 11. Pensioen: overweeg eens om te stoppen met pensioenopbouw. U kunt ook vermogen opbouwen in plaats van pensioen. Opbouwen is niet aantrekkelijk als uw pensioen wordt belast tegen 52%, winst kunt u immers uitkeren tegen zo'n 40%.
 12. Belastingvrije vergoedingen: loop de belastingvrije vergoedingen eens na. Hierbij kunt u denken aan: privé gereden zakelijke kilometers, mobiele telefoon, internet thuis, thuiswerkplek, auto van de zaak, etc. Voor meer tips, lees deze artikelen.
 13. Auto van de zaak: de bijtellingspercentages (0%, 14%, 20% en 25%) blijven tot 2016 in stand. Tot 1 juli 2012 blijven de CO2-grenzen voor het 14%-bijtellingspercentage en het 20%-bijtellingspercentage nog in stand, mits voordien afgesloten (maximale leaseperiode 60 maanden).
 14. 30% Regeling: voor in het buitenland geworven werknemers kunt u soms de 30% regeling toepassen. De regeling wordt in 2012 aangepast en hierdoor minder gunstig en minder snel van toepassing.
 15. Overeenkomsten: controleer of u alle overeenkomsten met uw B.V. op orde hebt. Denk hierbij aan managementovereenkomsten, pensioenovereenkomsten en leningsovereenkomsten. De rechter heeft recentelijk bepaald dat, als u geld uit uw B.V. leent en dit op een privé spaarrekening zet, het renteverschil moet worden gezien als inkomen (ter beschikking gesteld vermogen, belast in box 1).
 16. Schuld aan B.V.: over schulden aan uw B.V. die lager zijn dan € 17.500 hoeft u geen rente te berekenen.
 17. Lage winst: is de winst in uw B.V. structureel laag, dan kunt u overwegen om uw B.V. op te heffen en uw onderneming (zonder belastingen) om te zetten in een eenmanszaak of VOF. Even rekenen is wel van belang, voor € 500 euro kunt u een berekening laten maken door Jongbloed Fiscaal Juristen in Enschede.
 18. Thuiswerkende DGA: de DGA kan hiervoor een thuiswerkvergoeding van ruim € 1.800 ontvangen en daarnaast nog € 120 (beide bedragen per jaar) voor koffie en thee. Beide bedragen zijn belastingvrij.
 19. Kerstpakket: tot € 70 tegen tarief (eindheffing) van 20%, geen geld, enkel goederen of cadeau.
 20. Fiets van de zaak: geef belastingvrij een fiets van de zaak (maximale aankoopprijs € 749 en € 250 aan bijkomende zaken).
 21. Personeelsfeest: volledig belastingvrij.
 22. Producten uit eigen bedrijf: tot € 475 tegen (eindheffing) van 20%.
 23. Verhuiskosten: mits onder de regeling, kunnen de verhuiskosten worden vergoed, tot ruim € 7.500 volledig belastingvrij.
 24. Fiscale eenheid BTW: meestal vormen uw holding en werkmaatschappij een fiscale eenheid voor de BTW. Voordeel is de eenvoud (geen BTW op interne diensten of leveringen). Een belangrijk nadeel is dat de holding aansprakelijk is voor de BTW afdrachten van de werkmaatschappij. Bij een faillissement komt er meestal nog een substantiële naheffing (en dus aansprakelijkheidsstelling van de holding)


Eindejaarstips 2011 DGA en werknemer

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte