Hoe begint ondernemerschap?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Hoe word ik ZZP'er?

Het worden van ondernemer is administratief niet ingewikkeld, dit kan binnen één dag geregeld worden. Belangrijk is wel dat u een aantal vragen voor uzelf gaat beantwoorden, deze zijn:

 1. Loop ik risico en, zo ja, kan ik dit verzekeren of heb ik een B.V. nodig?
 2. Zijn er voldoende opdrachtgevers?
 3. Hoeveel (aanloop-)kosten heb ik en hoe financier ik deze?
 4. Moet ik mijn arbeidsongeschiktheid verzekeren?

Wat is van belang voor de startende ZZP'er?

 • Maak een ondernemingsplan zodat u uw gedachten goed op papier krijgt. Dit dwingt u ook tot nadenken over de mogelijkheden.
 • De meeste mensen beginnen met een eenmanszaak. Als u veel winst of veel risico's verwacht, overweeg dan een B.V.
 • Op de dag dat u uw bedrijf wilt beginnen, maakt u een rondrit langs de Kamer van Koophandel (om uw bedrijf te laten inschrijven) en daarna gaat u naar de startersbalie van de Belastingdienst (voor btw-nummer en eventueel loonheffingsnummer (als u mensen in dienst neemt)).
 • Zowel de KvK als de Belastingdienst kunnen u keurig uitleggen hoe het werkt en wat u kunt verwachten.
 • Daarna zoekt u een eenvoudig administratiekantoor om uw boekhouding op te zetten. Vraag wel vooraf een offerte, dit voorkomt onaangenaam hoge kosten.
 • Vervolgens vraagt u bij uw bank een bankrekeningnummer aan voor uw eenmanszaak. Hierop boekt u dan vanuit privé een startkapitaal en eventueel vraagt u een rekening-courantkrediet bij de bank aan.
 • Tenslotte maakt u 's avonds een afspraak met een verzekeringsadviseur. Laat hem eerst eens inventariseren wat u nodig heeft. Dit was de eerste dag en uw bedrijf staat.

Vergeet niet uw uren bij te houden. Als u zo'n 25 uur per week aan uw bedrijf besteedt, krijgt u veel extra fiscale voordelen. U moet er wel rekening mee houden dat het moet gaan om 1.225 uur per jaar. Als u in de loop van het jaar begint, moet u veel meer uren maken.

De eerste stappen naar ondernemer worden

De startende ondernemer kan volgens de volgende route beginnen:

 1. Bepaal de rechtsvorm.
 2. Meld u aan bij de instanties (met name KvK en Belastingdienst).
 3. Maak een afspraak met uw bank voor de mogelijkheden om te financieren. 
 4. Maak zonodig een overeenkomst van opdracht op basis van de modelcontracten van de Belastingdienst (modelcontract geen gezagsverhouding).
 5. Verreken aanloopverliezen. 
 6. Kijk op het internet naar aandachtspunten en tips. 
 7. Overweeg een verzekering voor arbeidsongeschiktheid en overige risico's.

Heeft u vragen, stuur dan gerust een e-mail, hieraan zijn geen kosten verbonden.

Offerte voor oriënterend gesprek met fiscalist?  


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte