Wanneer ben ik ondernemer?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
27-01-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Wanneer ben ik ondernemer?

U bent ondernemer als dit zo voelt, zou ik zeggen. Voor de Belastingdienst ligt dit echter anders. U bent voor de Belastingdienst pas ondernemer als u aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste overwegingen zijn:

Algemene beoordeling ondernemerschap

  • Maakt u winst en wordt deze beoogd? Bij een kleine winst of structureel verlies bent u geen ondernemer, er is dan veelal sprake van een hobby.
  • Is uw bedrijf zelfstandig of afhankelijk van bijvoorbeeld één opdrachtgever? Ontbreekt de zelfstandigheid, dan bent u geen ondernemer.
  • Loopt uw risico? loopt u een risico dat u klanten u niet gaan betalen? dan bent u eerder ondernemer
  • Beschikt u over kapitaal? Moet u geld investeren, bijvoorbeeld voor een auto of computer?
  • Hoeveel opdrachtgevers heeft u? Bij één opdrachtgever loopt u het risico dat u daar in dienstbetrekking bent. Meerdere opdrachtgevers is wenselijk

 

Voordelen ondernemerschap voor inkomstenbelasting

Als u als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt, dan hoeft u door diverse aftrekposten en fiscale faciliteiten over de eerste € 28.000 (cijfers 2021) vrijwel geen belasting te betalen. Een echt ondernemer (minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan uw onderneming) heeft recht op:

  1. Zelfstandigenaftrek
  2. Startersaftrek
  3. Fiscale oudedagsreserve
  4. MKB-winstvrijstelling


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte